Typy potraw japońskich:

1. Potrawy podawane na surowo (namasumono)

2. Potrawy gotowane (nimono)

  • zupy (shirumono)
  • potrawy jednogarnkowe (nabemono)

Zupy – na bazie rosołu rybnego dashi, dwa lub trzy dodatki, np.: ryby, krewetki, mięczaki, wodorosty, serek tofu, warzywa. Składniki dobierane według pory roku. Potrawy jednogarnkowe – głównie zimą, wspólnie przyrządzane jako część spotkania towarzyskiego.

3. Potrawy gotowane na parze (mushimono)
Dwa sposoby przyprawiania:

  • shiomushi – posypanie solą
  • sakamushi – sól i odrobina sake

4. Gotowane warzywa lub ryby przybrane zawiesistym dressingiem (aemono)
Rodzaje dressingów:

  • pasta sezamowa, sos sojowy, rosołek rybny dashi i cukier
  • tofu
  • miso

5. Sałatki z warzyw, ryb lub owoców morza (su no mono)
Trzy mieszanki przyprawowe:

  • nihaizu
  • sanbaizu
  • amazu

6. Pikle i marynaty (tsukemono)

Jedna z pierwszych metod konserwacji żywności, pochodzi z Chin.

7. Potrawy smażone (agemono)
Najczęściej smażenie na głębokim oleju. Pochodzenie chińskie, znane w Japonii od VII w. n.e.
Trzy grupy potraw smażonych:

  • suage – smażenie na głębokim oleju warzyw, ryb i owoców morza bez żadnych dodatków
  • karaage – produkty przed smażeniem obtaczane np. w mące
  • koromoage – produkty przed smażeniem obtaczane w specjalnej panierce

8. Pasty (nerimono)

9. Potrawy pieczone, grillowanie i smażone (yakimono)

Sposoby grillowania:

  • teppan – "grill japoński", mięso nie marynowane i nie przyprawiane
  • "grill koreański" – małe, przenośne urządzenie gazowe, stawiane na stole, mięso wcześniej marynowane i przyprawiane
  • grill węglowy – np. do pieczonego kurczaka
  • robatayaki (pieczenie nad ogniem)

10. Dania na bazie gotowanego ryżu. (gohanmono)

Ryż bez dodatków jest stałym elementem tradycyjnego japońskiego posiłku.