ETYKIETA JAPOŃSKA ZWIĄZANA ZE SPOŻYWANIEM POSIŁKÓW

Pałeczki Hashi – służą do wkładania kawałków bezpośrednio do ust. Pałeczki dziecięce i dla kobiet są krótsze i mają inny kolor, niż dla mężczyzn. Jeśli trzeba coś nałożyć ze wspólnego półmiska, powinny na nim być specjalne pałeczki, większe. Jeśli ich nie ma, odwracamy własne i nakładamy sobie drugą stroną na talerz. Nie oblizuje się hashi, nie dotyka się ich ustami. Podczas podawania posiłku powinny leżeć równolegle do stołu na specjalnej podstawce hashioki.

Zestaw obiadowy na tacy: miseczka ryżu, zupa i okazu.

  • miseczkę trzymamy w lewej ręce na wysokości serca.
  • okazu bierze się z oddzielnego talerzyka i wkłada do miseczki z ryżem i z odrobiną ryżu wkłada do ust.
  • między kęsami popijamy zupę. Elementy stałe wyjada się pałeczkami, a wywar wypija się.
  • po posiłku naczynia odstawiamy tak jak nam je podano.
  • na koniec podawana jest zielona herbata.

Sushi – jemy pałeczkami lub rękami. Najpierw jemy wszystko, co jest owinięte w nori. Przed włożeniem do ust macza się w sosie sojowym. Nigirizushi maczamy tylko odrobinę od strony ryby, nigdy ryżu. Nie miesza się sosu sojowego z wasabi. Między kawałkami sushi pojadamy plasterki marynowanego imbiru lub popijamy zieloną herbatę. Alkohol – nalewamy współbiesiadnikom, ale nigdy sobie.